Potrebna Vam je pomoć? Kontaktirajte nas na :+382 20 224 794
Produit ajouté au panier avec succès
Quantité
Total
Il y a 0 produits dans votre panier. Il y a 1 produit dans votre panier.
Total produits
Frais de port  À définir
Total
Continuer mes achats Commander

 

CENTELLA ASIATICA, IZUZETNA BILJKA SA VIŠE KORISNIH SVOJSTAVA!


Tigrova trava, Gotu kola, Antanan, Pegaga, Brahmi, Hidrocotile... Centella asiatica ima nekoliko naziva! Vodeći aktivni sastojak organske kozmetike Centella, je biljka iz Azije i Okeanije sa mnogo korisnih svojstava.

U kozmetičkoj industriji, laboratorija ROIG je prva koja je koristila Centella asiaticu od 1972. godine u svojim formulama ljepote.
 

Šta je Centella asiatica?

https://media1.laboratoires-roig.com/img/cms/centella%20asiatica.jpg

Centella asiatica je zeljasta puzavica iz porodice Apiaceae. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 700 metara, naročito voli močvarna područja. Ima tanke zelene stabljike koje polaze sa stolona (vriježa ili lozica). Zeleni listovi su nježni, a cvijetovi mali (do 3 mm) ružičasti i zeleni, grupisani u cvasti u obliku kišobrana blizu površine tla. Biljka sazrijeva tokom 3 mjeseca i cijela se bere (uključujući korijenove), ali u kozmetici, uglavnom se koriste listovi i stabljike.

 

Legendarna  biljka iz Azije

U Aziji, Centella asiatica raste u močvarnim područjima Indije, Kine, Indonezije i Australije i zbog svojih osobina vjekovima se upotrebljava u ajurvedskim i tradicionalnim kineskim lijekovima.

Legenda kaže da se u Laosu mladi seljak zaljubio u kćerku starješine njegovog sela. Kad je zaprosio djevojku, njen otac se uvrijedio jer je smatrao da nije za njegovu kćerku, te je uzeo mač i odsjekao mu uho.

Znajući za njegovu reputaciju kao iscjelitelja, rekao mu je da može da se oženi njegovom kćerkom ako se sledećeg  dana vrati sa izliječenim uhom. Mladić je poznavao osobine Centella asiatica, jer je često gledao  tigrove kako ovom biljkom liječe svoje rane.

Proveo je cijelu noć previjajući uho ovom biljkom. Sledećeg  jutra,  otišao je kod seoskog starješine izliječenog uha. Vjenčanje je održano i legenda o Centella asiatica počela je da se širi.

 

Centella Asiatica, stub ajurvedske medicine

U Aziji, pripisuje joj se sposobnost usporavanja starenja.

Smatra se da je Gotu kola tajna dugovječnosti kineza Li Ching-Yun koji je živio više od 200 godina. Svaki dan je konzumirao Centella asiatica u tečnom obliku ili kao salatu.

U Evropi od 17. vijeka, "eliksir dugovječnosti", u čiji sastav je ulazila ova biljka, proizvodili su i prodavali pripadnici kartezijanskog reda u Velikoj Šartrezi.

U Indiji, Kini i Indoneziji, za ljekovita svojstva Centella asiatica znalo se prije više od 2.000 godina, gdje se koristila za liječenje rana, problema sa kožom ili venskih poremećaja.

Ajurvedska medicina smatra da ova biljka regeneriše nervne ćelije, poboljšava koncentraciju i memoriju kod onih koji je konzumiraju. U nekim područjima Himalaja jogiji je koriste prilikom meditacije. Pretpostavljeno djelovanje na mozak pokazalo je cijelom svijetu nekoliko naučnih studija tokom poslednjih nekoliko godina. [1]

Centella asiatica  se koristi za zarastanje rana kod lepre i upravo u tu svrhu predmet je mnogih istraživanja, naročito na Madagaskaru, gdje su kliničke studije sproveli dr Ch. Grimes i P. Boiteau i 1942. godine razvili lijek za zarastanje rana: madecassol. [2] [3]

Već nekoliko godina, tigrovu travu koriste zapadnjački travari koji je preporučuju posebno za toniranje zidova krvnih sudova, za poboljšavanje krvne cirkulacije, ili liječenje proširenih vena.

 

Kako tigrova trava djeluje na kožu?

 

Legende koje kruže oko Centella asiatica privukle su, tokom godina, mnoge međunarodne istraživače koji je proučavaju. Otkrili su pravi izvor ljepote.

Nekoliko naučnih studija pokazalo je njena višestruka pozitivna svojstva: regeneracija ćelija, reparacija tkiva, djelovanje na mikrocirkulaciju...

Profesor Maquart [4] čak je pokazao da ova izuzetna biljka ima značajan uticaj na sintezu kolagena i reparaciju tkiva.

 

Izuzetna anti-age svojstva

U Šri Lanki, popularna izreka kaže “da vas dva lista Gotu kole dnevno drže podalje od starosti".

U kozmetičkoj upotrebi, svojstva Gotu kole u direktnoj su vezi sa njena dva glavna sastojaka: saponini (madecassoside, asiaticoside) i triterpeni (acide asiatique, acide madécassique).

Rastvorljivi u vodi, ovi aktivni sastojci uglavnom se nalaze u ekstraktima iz Centella asiatica koji su na bazi vode ili glicerina.

Kolagen je jedan od glavnih proteina kože, osigurava otpornost i elastičnost. Sa godinama, koncentracija kolagena u tkivima se smanjuje što dovodi do starenja kože koje rezultira pojavom bora, opuštanjem, gubitkom elastičnosti...

Laboratorije koriste Centella asiatica u mnogim anti-age proizvodima, kao što je Losion za učvršćivanje protiv bora Global Prestige ili krema protiv prvih bora iz Hydraflore linije.


Saponini i triterpeni prisutni u ćelijama Centella asiatica mogu da djeluju na sisteme odgovorne za proizvodnju kolagena podstičući njegovu sintezu [5]. Ovo djelovanje utiče na povećanje stvaranje kolagena kao i na njegov kvalitet u ćelijama kože.

Još jedna studija koja objašnjava njene anti-aging osobine pokazala je jaku oksidativnu aktivnost Centella asiatica, zahvaljujući fenolnim jedinjenjima koja su prisutna u lišću, korijenu i stabljikama biljke.

 

Moć liječenja i reparacije

Centella asiatica posjeduje priznate anti-aging osobine. U kozmetici se koristi i zbog svojih ljekovitih osobina i moći za rješavanje raznih nedostataka, naročito u kontekstu dermatoloških stanja ili problema sa kosom.

Studija koja je sprovedena u Indiji 2006. godine [6] pokazala je da su trudnice koje su koristile kremu na bazi Centella asiatica i vitamina E imale manje strija nego druga grupa koja je nije koristila. Centella asiatica se takođe koristi kao aktivni sastojak u borbi protiv pomorandžine kože ili celulita. To se najbolje vidi u našem kompletu – organski duo za mršavljenje iz linije Centella.

Tigrova trava, dakle, preporučuje se za tretiranje problema sa kožom, ali i za njegu oštećene, suve i osjetljive kože. Ona štiti kožu od spoljašnjih agresija kao što su UV zračenje ili zagađenje vazduha, i regeneriše dehidriranu kožu.

 

Poboljšava mikrocirkulaciju krvi

Centella asiatica poznata je i po stimulativnom djelovanju na krvnu mikrocirkulaciju. Nekoliko studija sprovedenih  poslednjih godina [7] pokazalo je pozitivan efekat tigrove trave na vensku insuficijenciju i proširene vene.

Laboratorije Roig integrišu Centella asiatica u mnoge kozmetičke proizvode, posebno u našem kompletu – duo za lagane noge.

 

Matične ćelije Centella Asiatica

Centella asiatica je najviše poznata po formulaciji u vidu biljnih ekstrakata, ali je napredak biljne biotehnologije tokom nekoliko proteklih godina omogućio da se pojavi još jedan izvor ljepote: matične ćelije.

Biljke prirodno sadrže matične ćelije u svojim korijenovima, lišću... Ove matične ćelije, za razliku od ljudskih matičnih ćelija, imaju kapacitet da se množe do beskonačnosti i da stvaraju sve biljne djelove.

Napredak u biotehnologiji doveo je do pojave tehnika koje mogu da proliferišu ove matične ćelije u laboratoriji. Dakle, ljekovita moć dobija se u kulturi: isječena površina biljnog organa (list, cvijet, stablo itd.) kultiviše se sve dok se ćelije na površini ne počnu multiplicirati kako bi se tkivo oporavilo.

Matične ćelije Centella asiatica, dobijene iz srca biljke, predstavljaju izuzetno prirodno bogatstvo sa značajnim svojstvima.

Zbog svoje prirode, matične ćelije Centella asiatica pomažu u očuvanju i stimulaciji prirodnih funkcija matičnih ćelija kože. Bogate antioksidansima, bore se protiv opuštanja kože.

Zaista, njihovo djelovanje protiv slobodnih radikala omogućava stabilizaciju količine hijaluronske kisjeline aktivacijom njene sinteze [8]. Ovaj molekul, izvor hidratacije, takođe je moćan stimulans ćelijske aktivnosti i djeluje na elastičnost kože.

Druge naučne studije takođe su pokazale da matične ćelije Centella asiatica utiču na elastičnost krvnih sudova kao i na lipolitičku aktivnost za vidljivo smanjenje masnih naslaga.

Studije na matičnim ćelijama ove biljke se nastavljaju, tako da naučnici još uvijek nisu otkrili sva tajna svojstva ovog izuzetnog prirodnog bogatstva!

 

Centella Asiatica u našim proizvodima

Emile ROIG, tvorac laboratorija, čuo je priče o mnogim njenim korisnim osobinama. Zainteresovan legendama, produbio je svoje istraživanje i otkrio mnoge benefite koje ova azijska biljka nudi.

Fasciniran njenim svojstvima, odlučio je da se vrati u Francusku kako bi stvorio niz kozmetičkih sredstava na bazi ove biljke, čime je rođen brend Centella, prvi asortiman kozmetičkih preparata koji koristi Centella asiatica.

Od tog dana laboratorije EV.ROIG su koristile i sublimirale osobine Centella asiatica formulisanjem proizvoda sa prepoznatljivom efikasnošću i uvijek prateći inovacije u kozmetici.

Brend Centella nudi širok spektar koncentrovanih proizvoda za njegu, sa formulama do 60% ekstrakta biljke Centella asiatica, po čemu se razlikuju od ostatka tržišta:

Gel za učvršćivanje lica i tijela Rose Musquée Hydraflore: 36% Centella asiatica
Serum za učvršćivanje Immortelle Centella: 36% Centella asiatica
Serum Visage protiv crvenila lica Centella: 50% Centella asiatica
Serum protiv bora Ultra Prestige Centella: 50% Centella asiatica
Gel za učvršćivanje kože Centella: 50% Centella asiatica
Sprej za njegu teških nogu Centella: 60% Centella asiatica

 

Bibliografske reference:


1. G.K., Shinomol; Muralidhara; M.S. Bharath, Muchukunte, Exploring the Role of “Brahmi” (Bocopa monnieri and Centella asiatica) in Brain Function and Therapy, Recent Patents on Endocrine, Metabolic & Immune Drug Discovery, Volume 5, Number 1, January 2011, pp. 33-49(17)

2. BOITEAU P, BUZAS A, et al.,Derivatives of Centella asiatica used against leprosy.Nature. 1949 Feb 12;163(4137):258-60.

3. Ch. Grimes (1939). Le traitement de la lèpre par l’Hydrocotyle asiatica. Bulletin de la Société de pathologie exotique, XXXII (6) : 692.

4. Francois-Xavier Maquart, Georges Bellon, Philippe Gillery, Yanusz Wegrowski, Jacques-Paul Borel, Stimulation of Collagen Synthesis in Fibroblast Cultures by a Triterpene Extracted from Centella Asiatica, Connect Tissue Res. 1990;24(2):107-20.

5. F.X. Maquart, G.Bellon, P.Gillery, J.P.Borel, Stimulation of collagen synthesis in venous and dermis fibroblast cultures by titrated extract from Centella Asiatica, Phlébologie 89

6. RANARIJAONA Hery Lisy Tiana, TSITOMOTRA Arsène, RAVONIARISOA Jolicia Bapdistine, ANDRIANASETRA Georges Simon - “Les plantes magiques traditionnelles les plus réputées des femmes de la ville de mahajanga”

7. Cesarone MR, Laurora G, De Sanctis MT, Incandela L, Grimaldi R, Marelli C, Belcaro G, The microcirculatory activity of Centella Asiatica in venous insufficiency. A double-blind study, Minerva Cardioangiologica [1994, 42(6):299-304]

8. Istituto di ricerche biotecnologiche (IRB), Determination of the anti-hyaluronidasic activity of centella asiatica stem cell with colorimetric assay, Centella asiatica stems G (IRB CASGX).